Portretten

 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Portretten

 

Werkwijze

Karakteristiek

Bij het schilderen van een portret is een goede gelijkenis met het model natuurlijk heel belangrijk, maar een goed portret is meer dan alleen een gelijkend plaatje. Ik probeer zoveel mogelijk het karakter, het eigene van het model in het portret te leggen. Daartoe ga ik als volgt te werk.

 

Eerste gesprek

Als eerste worden in een oriënterend gesprek de wensen van de opdrachtgever besproken.

 

Kennismaken met het model

Vervolgens neem ik tijdens een uitgebreide fotosessie ruim de tijd om het model te leren kennen en in levende lijve te zien. Al fotograferend, observerend en pratend probeer ik dan een beeld te krijgen van het model. Daarbij gaat het niet alleen om uiterlijke kenmerken, maar ook om de karakteristieke houding en gebaren van de persoon, om het karakter, de smaak en de interesses. Ik maak de foto’s bij voorkeur in een omgeving waar het model zich het meest op zijn of haar gemak voelt. Een kind kan ik bijvoorbeeld het beste thuis fotograferen, terwijl hij of zij lekker met eigen speelgoed speelt. Ondertussen probeer ik dat moment te pakken, waarop het kind zoveel mogelijk zichzelf is.

 

Schilderen

Weer terug in mijn atelier selecteer ik een aantal foto’s in overleg met de opdrachtgever. Deze foto’s zullen dienen als basis voor het schilderij. In dit stadium kan het beste het formaat van het schilderij bepaald worden. Tijdens het schilderen nodig ik het model een aantal keren in mijn atelier uit (voor zover dat mogelijk is), zodat ik het model naar de waarneming kan schilderen.

 

Aquarelverf

Ik schilder het liefst met aquarelverf soms in combinatie met krijt en gemengde technieken. Hierbij maak ik gebruik van een duurzame kwaliteit aquarelverf met lichtechte pigmenten en ik schilder op zuurvrije papiersoorten.

 

Tijdsduur

Het schilderen van het portret vergt ongeveer één a twee maanden tijd. Houd hierbij wel rekening met een wachttijd.