top of page

Grietje

Kunstacademie, Psychologie en Beeldende therapie

Van jongs af aan heb ik veel getekend, geschilderd en ontworpen. Het was dan ook geen verrassing dat ik graag van mijn hobby mijn beroep wilde maken. Zo kwam ik op de Kunstacademie terecht, waar ik een aantal boeiende en inspirerende jaren heb doorgebracht. Ook tijdens mijn studie Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en mijn werk als psycholoog ben ik blijven tekenen en schilderen. Inmiddels werk ik vanaf 2010 als kunstenaar / schilderdocent in mijn mooie atelier in Het Paleis in Groningen. Omdat ik mij opnieuw meer wilde verdiepen in mensen ben ik begonnen met  de prachtige  opleiding Vaktherapie beeldend aan de NHL in Leeuwarden. Sinds januari 2023 werk ik als beeldend therapeut op verschillende plekken. Dit werk biedt een hele verbinding tussen mijn psychologie- en kunstachtergrond.

 

 

 

Portretschilderen

Jaren geleden heb ik mij toegelegd op het schilderen van portretten, waarin mijn liefde voor schilderen en mijn interesse in de mens op een mooie manier samenkwamen. Ik vind het een spannend en uitdagend proces om het karakteristieke, het eigene van de geportretteerde weer te geven in het schilderij. Daarom neem ik graag de tijd om een goede indruk van het model te krijgen: wat zijn typerende karaktertrekken, is de persoon bescheiden of juist ondeugend, berustend, dominant, timide of een levensgenieter? Wat is een karakteristieke houding, oogopslag of beweging? En als ik dat in een portret kan leggen dan is het portret voor mij geslaagd.

 

 

Illustreren

Mijn illustraties schilder ik met heldere, frisse kleuren, omdat ik denk dat heldere kleuren kinderen meer aanspreken. Ik vind het fascinerend om mijn eigen verhaal en personages op aquarelpapier tot leven te wekken. Ook illustreer ik graag voor andere schrijvers.

 

 

 

Aquarelverf

Voorheen heb ik veel geschilderd met gouache- en acrylverf, maar in de loop der jaren heb ik een grote voorkeur voor aquarelverf gekregen. Aquarelleren is een combinatie van controle willen hebben en laten gaan,  kracht en verfijning, vrijheid en beperking. Dat maakt het werken met aquarelverf zo interessant. Door de transparantie blijft aquarelverf helder en levendig. Door de verf heen zie je hoe het schilderij laag voor laag tot stand gekomen is en dat vind ik fascinerend.

 

 

 

Experimenteren in vrij werk

Aquarelverf is goed te combineren met andere materialen en technieken, zoals oliepastel, inkt, conté, zout, alcohol, spons, krassen, collage en ga zo maar door. Daarmee biedt aquarelverf veel mogelijkheden om te experimenteren en dat doe ik graag in mijn vrije werk en samen met mijn cursisten.

bottom of page